Culă!

Venind spre casă într-un weekend de august, am văzut așa: o mănăstire, o culă, un cocoș, o fântână, un lingurar și un peisaj transilvănean clasic. Pozele, mai jos.

 

dsc_6118web

 Dacă nu ai văzut capul plutitor de sfânt în primele opt secunde de vizualizare a fotografiei, n-ai credință.

dsc_6182web

Cula este un tip de construcție semifortificată, specifică secolelor XVIII și XIX, răspândită în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania. Termenul provine din limba turcă „kule”, tradus în limba română, însemnând turn (Wikipedia).

Da, nici eu n-am știut de ele până n-am ajuns acolo. Avem peste 25 în România, multe renovate și incluse în circuitul turistic. Asta e în Măldărești, județul Vâlcea.

dsc_6125web

Să mergi în satul Olari, lângă Horezu, și să prinzi un cocoș fix lângă atelierul de olărit unde se pictează cocoși pe oale și farfurii tradiționale (dovada, mai jos), asta înseamnă să te placă găinile.

dsc_6128web

dsc_6166web

Poza asta mă face să mă gândesc la wallpaper-urile de la începuturile interneturilor. Erau greu de găsit la calitate bună și un pic suprasaturate.

dsc_6201web

Avea omul ăsta niște ochi injectați de ți-era frică să te-apropii. Eu am făcut poza de la distanță, deci ne-am înteles bine.

dsc_6203web
Soare roșu ca gușa de cocoș. În apropiere de Hunedoara.

Tot ce găsești aici e protejat de copyright si nu poate fi reprodus decât cu acordul explicit al titularului drepturilor de autor.

 

Submit a comment